23 januari, 2022
Kip Cashew a la Toko Eddo

Kip Cashew a la Toko Eddo
Ingrediënten
- 250 gram kipfilet in blokjes
- 2 eieren
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- SAUS:
- 3 eetlepels suiker
- 2 rode peper in dunne ringetjes
- 2 bosui in dunne ringetjes
- 1 eetlepel gemberpasta djahe*
- 1 á 2 eetlepel vissaus
- 6 eetlepel oestersaus
- 3 tenen knoflook fijngehakt
- sap van een halve limoen
- 75 ml water
- zonnebloemolie
- 100 gram ongezouten cashewnoten
Instructies
- Begin met de saus. Fruit de peper, knoflook en de gemberpasta aan in wat olie op middelhoog vuur voor 2 a 3 minuten. Laat de knoflook niet kleuren dus blijven omscheppen.
- Draai het vuur laag en voeg nu de oestersaus, suiker, vissaus en water toe. De saus moet een zoete boventoon hebben maar zeker niet te zoet zijn. Mocht je de saus zoeter willen voeg dan wat suiker toe, voor een zoutere smaak wat meer vissaus, is de saus te dik voeg wat meer water toe. Voeg nu beetje bij beetje wat limoensap toe en blijf proeven of de saus in balans is. Je kan altijd meer toevoegen maar nooit minder als in het eenmaal in de pan zit. Nu mag de bosui erbij. De saus moet nu mooi dik en glanzend zijn. Dubbelcheck of de saus aan de bolle kant van een lepel blijft plakken. Als de saus perfect is mag het vuur uit.
- Laat de olie in de frituurpan goed warm worden. Ongeveer 180 – 190C.
- Kluts nu de eieren in een diepe kom en doe het bakmeel ook in een andere diepe kom.
- Haal nu de kipfilet blokjes door de geklutste eieren en daarna door het bakmeel.
- Bak nu de kip in delen in de olie tot deze goudbruin ziet en zet even apart op een plat bord totdat alle kip gebakken is. Stapel de kip niet op elkaar want de wordt het krokante laagje snel slap. Als je kip niet bruin of krokant wordt dan is de olie niet heet genoeg.
- Zet nu de saus weer op laag vuur en voeg de kip en de cashewnoten toe aan de saus en blijf goed omscheppen totdat alle stukjes kip voorzien zijn van de saus.
KIP Cashew – manier 2
Servings 4 personen
Ingrediënten
- scheut olie om in te bakken
- 750 gram kipfilet in reepjes dunne reepjes
- 2 losgeklopte eiwitten
- 60 gram maïzena
- 2 Uien in dunne ringen
- 1 rode paprika in dunne ringen
- 200 gram broccoli in roosjes
- 2 eetlepel sojasaus
- 2 eetlepel sherry
- 1 eetlepel oestersaus
- 2 eetlepel honing of gembersiroop
- 50 gram geroosterde cashewnoten in kleine fijne stukjes
- 4 lente uitjes in schuine stukken
- peper/zout naar smaak
Instructies
- – Meng de maïzena met de fijne stukjes cashewnoten in een vlakke schaal.
- – Doe het eiwit in een vlakke schaal
- – Verhit de wok tot hij heet is en voeg dan olie toe, draai de wok zodat ook de zijkanten met olie bedekt zijn.
- – Haal een kwart van de kippenreepjes eerst door het eiwit en daarna door het cashew/maizenamengsel
- – Bak de kip in de olie 3-5 minuten tot ze goudbruin zijn en laat uitlekken op keukenpapier
- – Herhaal dit met de rest van de kip en voeg zn tussentijds wat olie toe aan de wok
- – Verhit opnieuw de wok en voeg zo nodig olie toe, roerbak de paprika, ui en broccoli op middelmatig vuur 4-5 minuten.
- – Zet het vuur hoog en voeg sojasaus, honing of gembersiroop, sherry en oestersaus toe.
- – Meng groenten en saus goed en breng geheel aan de kook
- – Doe de kip terug in de pan om weer op te warmen
- – Breng op smaak met peper/zout
- als laatste de lente uitjes erbij en eventueel nog wat losse cashewnoten.
KIP Cashew – manier 3
Ingrediënten
- 750 gram kipfilet in reepjes
- 2 uien in kleine snippers
- 1 rode paprika in mini blokjes
- 4 lente uitjes in schuine stukken
- 2 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel oestersaus
- 2 theelepel sambal meer als je van spicy houdt
- 2 eetlepel honing
- Scheut gembersiroop
- 1 eetlepel basterdsuiker
- 50 gram geroosterde cashewnoten grof gehakt
- 1 teentje knoflook
- Bindmiddel voor extra stroperige saus aardappelzetmeel
- peper/zout naar smaak
Instructies
- Bereiding
- Fruit de knoflook samen met de ui in een laagje (wok)olie.
- Zodra je ui glazig is voeg je de reepjes kipfilet toe en bak je het geheel goudbruin.
- Hierna voeg je de paprika toe en roerbak je het geheel door.
- Nu is het tijd voor de saus
- Voeg in willekeurige volgorde het volgende toe: sojasaus, gembersiroop, honing, basterdsuiker, honing, oestersaus (fishsauce), peper/zout en sambal.
- Laat nu de saus indikken en goed doorwarmen op een laag vuur.
- De saus hoort stroperig te zijn. Bij te dun voeg dan wat maïzena toe
- Op het laatst voeg je de lente-uitjes en de cashewnoten toe. Roerbak deze nog even mee.


