Snijd de kipfilet doormidden. Marineer het met 1/2 theelepel zout, een beetje zwarte peper naar smaak en 2 eetlepels (halve sinaasappel) vers geperst sinaasappelsap. Het zuur in de vrucht kan het vlees mals maken en met deze hoeveelheid vloeistof hou je de kip vochtig. Meng alles totdat de kip alle vloeistof heeft opgenomen. Dek het af en laat het minstens 30 minuten in de koelkast staan. Laten we vervolgens een beslag maken. Breek 2 eieren, klop ze goed los. Meng het met 100 gram maïzena (cornstarch). Gebruik een vork om het voortdurend te roeren. Het maïzena kan in het begin gaan klonteren. Blijf het gewoon mixen en je krijgt een heel glad, glanzend uitziend beslag. Bestrijk de kip met het beslag.
Verhit de olie tot 180 graden, Als je geen thermometer hebt, kun je deze testen door een klein beetje beslag te laten vallen. Als je het veel ziet borrelen en naar de top drijft, dan ben je klaar om te gaan. Bak de kip 3-5 minuten of tot het oppervlak hard wordt. Hoeft niet goudbruin te zijn. Haal de kip eruit en laat hem 10 minuten rusten en we gaan hem dubbelbakken.
Verwarm deze keer de olie tot 200 graden. Je kunt alle kip in één keer toevoegen omdat ze niet meer aan elkaar plakken. Dubbel frituren is de sleutel om ervoor te zorgen dat al je stukjes kip krokant uitkomen. Blijf roeren tot je een licht gouden kleur krijgt.
Zet het opzij en we gaan de saus maken. Verwarm je wok. Voeg een beetje olie, wat gehakte gember, knoflook en een paar shakes chilipoeder toe. Roer tot het geurig is en giet er dan het volgende in:- 60 ml sinaasappelsap, - 3,5 eetlepel lichte sojasaus, - 32 gram bruine suiker- 1,5 theelepel sinaasappelschilRoer het om de suiker te smelten. Ik voeg graag 1 eetlepel honing toe, alleen voor de honingsmaak, het is optioneel en hangt ook af van je smaak. Giet er vervolgens 3 eetlepels witte azijn bij. De reden dat we het nu toevoegen, is dat we de temperatuur van de vloeistof kunnen verlagen en je het Maizena water (1,5 el water + 1 el en 1 tl maïzena) kunt toevoegen. Als je het toevoegt terwijl de vloeistof kokend heet is, klontert het gemakkelijk. Blijf het op middelhoog vuur koken. Zorg ervoor dat je de saus proeft om een perfecte balans te vinden tussen zoet, zuur en zout. Ik heb dit vaak gemaakt en ik weet dat dit perfect voor mij is. In ongeveer 2 minuten zou je een consistentie moeten bereiken die iets dikker is dan de sirooptextuur. Als de saus te dun is, verliest de kip de knapperigheid als je alles mixt.
Zet het vuur uit en gooi alle kip erin. Roer snel en zorg ervoor dat alle stukjes goed bedekt zijn. Haal ze eruit. Top wat groene ui, een paar shakes rode chilipoeder en je kunt serveren.