21 april, 2022
Pizza Deeg Rijstijd 24 uur

Pizza Deeg maken Kamado / Oven
Pizza Dough
Servings 6 bolletjes
Ingrediënten
- 1000 gram bloem type‘00’ 100%
- 600 ml kraanwater 60%
- 30 gram zout 3%
- 2,5 gram gedroogde gist 0,5% (ivm lange rijstijd)
Instructies
Pizzadeeg maken
- Los het zout op in het water
- Doe het zoute water in een kom en voeg ongeveer 10% van de bloem (100 gram) toe (dit komt niet heel precies). Meng tot de bloem is opgelost
- Voeg nu de gist toe en de rest van de bloem en meng alles goed. Je merkt vanzelf dat het mengen vanzelf overgaat in kneden.
- Kneed voor circa 10 minuten tot je een mooi glad, soepel en samenhangend deeg hebt totdat het niet meer aan je handen blijft plakken.
- De dough is klaar wanneer je het indrukt en springt terug of als de temperatuur tussen 23 en 26 graden is
- Laat het deeg nu 2 uur onder een vochtige doek rusten. Verdeel daarna het in gelijke bolletjes (250 gram deeg per bolletje is gemiddeld). Laat het deeg daarna afgedekt voor 24 uur rijzen. Daarna is het pizzadeeg klaar.
De pizza bakken
- Verwarm de oven of je kamado icm met pizzasteen, voor op 250 ⁰C. Bestrooi het werkblad met semolina of bloem en druk elk deegbolletje met je handen uit tot een cirkel van ongeveer 30 centimeter. Leg het deeg met voldoende semolina of bloem eronder op een (snij)plank, zodat je deze straks gemakkelijk op de BBQ kunt laten glijden. Beleg de pizzabodem met saus en toppingen naar keuze en bak de pizza 10-15 minuten op de hete pizzasteen.
Notities
BLOEM: 100%
WATER: 56% tot 80%
GIST: 0,05% tot 0,4%
ZOUT: 1,5% tot 3%
OLIE: 1% tot 3% 4 bolletjes
WATER: 56% tot 80%
GIST: 0,05% tot 0,4%
ZOUT: 1,5% tot 3%
OLIE: 1% tot 3% 4 bolletjes
- 500 gram 00-bloem = 100%
- 300 ml water = 60% hydratatie
- 10 gram zout = 2%
- 2 gram gedroogde gist = 0,4%

